Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Jeřabiny - nutriční charakteristika a využití v potravinářství
Andrlová, Kateřina ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Bakalářská práce je orientována na jeden z méně využívaných druhů drobného ovoce – na jeřabiny. Podává přehled především o biologicky aktivních látkách obsažených v tomto ovoci a o využití plodů v lidské stravě. Úvodní část je zaměřena na botanický popis rodu jeřáb Sorbus. Dále jsou zde uvedeny nejznámější druhy rodu jeřáb. Největší pozornost je věnována druhu jeřáb obecný Sorbus aucuparia, jehož odrůdy poskytují sladké a výživově hodnotné plody. Druhá část práce je věnována popisu biologicky aktivních látek obsažených v jedlých jeřabinách. Nejcennější z nich jsou vitamin C, flavonoidní látky (kvercetin, kampferol), fenolické sloučeniny (kys. chlorogenová) a pektiny. Možnosti zpracování jeřabin na nejrůznější konzervárenské výrobky jsou obsahem další části práce. Vyrábějí se z nich kompoty, marmelády, kandované ovoce, želé a šťávy. Lze z nich vyrábět i víno, mošt a likér. V závěru práce jsou popsány metody stanovení vybraných obsahových látek jeřábu (vitaminu C a pektinů). Jsou zde zmíněny především metody manuální.
Registrované léčivé přípravky ve formě bylinných čajů
Žabčíková, Hana
Diplomová práce se zabývá problematikou bylinných čajů, které jsou registrované jako léčivé přípravky. Průzkum spotřebitelského trhu ukázal, že tyto čaje uvádí na český trh výrobci Megafyt Pharma s.r.o. a Leros s.r.o. Byl vytvořen přehled všech jednodruhových léčivých čajů a čajových směsí u obou výrobců. V praktické části se stanovil obsah silic u léčivých sypaných čajů heřmánku lékařského a šalvěje lékařské od výrobce Megafyt Pharma s.r.o. a obsah tříslovin u sypaného čaje řepíku lékařského od stejného výrobce. Pro stanovení byly použity vzorky jednotlivých drog různých šarží a hodnocení se provádělo podle Českého lékopisu 2017. Výsledky byly následně statisticky vyhodnoceny. Dosažené výsledky ukázaly, že obsah silice u heřmánku odpovídá lékopisné kvalitě, ale u vzorku šalvěje obsah silice dané normě neodpovídá. U řepíku byl obsah tříslovin nižší, než stanovuje Český lékopis, pouze jeden vzorek dané šarže vykazoval obsah vyšší. Dále byla vyhodnocena četnost výskytu jednotlivých druhů léčivých rostlin obsažených v registrovaných čajových směsích.
Modifikace barvy dřeva nanočásticemi železa
Kmoníčková, Petra
Předmětem diplomové práce je objasnit vliv obsahu polyfenolických akcesorických látek na změnu barvy dubového a modřínového dřeva při modifikaci povrchu železitými solemi. Zkušební vzorky byly modifikovány roztokem nanočástic železa o dvou různých koncentracích a následně byla zjišťována změna jednotlivých složek barvy. Pro každý vzorek byla provedena analýza veškerých polyfenolických látek za pomoci spektrofotometrického určení metodou Folin-Ciocalteu a byl zjištěn obsah sušiny v extraktech. Získaná data byla statisticky vyhodnocena a byla provedena korelační a regresní analýza. U obou dřevin byly nalezeny statisticky významné korelace.
Vliv agrotechnických zásahů ve vinici na obsah barviv a tříslovin u modrých moštových odrůd révy vinné
Lokaj, Jakub
Tato práce měla za úkol z dostupných zdrojů zhodnotit vliv agrotechnických zásahů ve vinici na obsah barviv a tříslovin u modrých moštových odrůd révy vinné. V úvodu práce byly shrnutý poznatky o chemických látkách v hroznech se zaměřením na skupinu látek polyfenolů, následně byly popsány jednotlivé agrotechnické zásahy doplněné o výsledky studií publikovaných v zahraničí. V závěru byly doporučeny vhodné agrotechnické zásahy v naší produkční oblasti. Výsledkem práce pro dosažení optimálního obsahu barviv a tříslovin byla potřeba sníženého zatížení keřů, zajištění dostatku slunečního záření pro listovou plochu a hrozny, zajištění vyváženého hnojení a dostatku vláhy. Všechny zvolené agrotechnické zásahy musí být prováděny ve vhodném období.
Jeřabiny - nutriční charakteristika a využití v potravinářství
Andrlová, Kateřina ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Bakalářská práce je orientována na jeden z méně využívaných druhů drobného ovoce – na jeřabiny. Podává přehled především o biologicky aktivních látkách obsažených v tomto ovoci a o využití plodů v lidské stravě. Úvodní část je zaměřena na botanický popis rodu jeřáb Sorbus. Dále jsou zde uvedeny nejznámější druhy rodu jeřáb. Největší pozornost je věnována druhu jeřáb obecný Sorbus aucuparia, jehož odrůdy poskytují sladké a výživově hodnotné plody. Druhá část práce je věnována popisu biologicky aktivních látek obsažených v jedlých jeřabinách. Nejcennější z nich jsou vitamin C, flavonoidní látky (kvercetin, kampferol), fenolické sloučeniny (kys. chlorogenová) a pektiny. Možnosti zpracování jeřabin na nejrůznější konzervárenské výrobky jsou obsahem další části práce. Vyrábějí se z nich kompoty, marmelády, kandované ovoce, želé a šťávy. Lze z nich vyrábět i víno, mošt a likér. V závěru práce jsou popsány metody stanovení vybraných obsahových látek jeřábu (vitaminu C a pektinů). Jsou zde zmíněny především metody manuální.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.